top of page

Bezpečnost dat a soukromí jsou velkými překážkami před úspěšnou digitální transformací


Zdravotnické organizace dělají vše, co je v jejich silách, aby modernizovaly a digitálně transformovaly své organizace, ale pokud jde o digitalizaci, zdravotní péče zaostává. A jak se uvádí v nedávné zprávě PwC, „Otázkou do roku 2020 bude, zda bude tato digitální transformace přínosem pro spotřebitele - znamená nový úsvit pro zdravotnický průmysl a pro lidi, jejichž životy na něm závisí.“


Jaké by mohly být překážky k dosažení tohoto cíle?

Podle průzkumu PwC „Data Trust Pulse Survey“ provedeného začátkem tohoto roku, patří mezi překážky úspěchu špatná spolehlivost dat (34%), předpisy o ochraně údajů a soukromí (33%), neschopnost adekvátně chránit a zabezpečit data (32%), a nedostatek analytických talentů (30%).


Průzkum PwC Health Research Institute provedený v září, s výsledky zveřejněnými v hlavních otázkách zdravotnictví v roce 2020: Začne digitální start ukazovat návratnost investic?

PwC zjistil, že poskytovatelé třetích stran jsou významnými obavami z kybernetické bezpečnosti a ochrany soukromí. Podle PwC především jejich omezené interní schopnosti, nedostatek talentu v oblasti vědy o datech, a jejich velká závislost na outsourcingu.


Organizace by měly začít se svým hodnotovým řetězcem zacházet stejně jako banky. Banky požadují, aby jejich prodejci dodržovali specifická bezpečnostní opatření, a požadují audit v dodržování bezpečnostních standardů. Smlouvy by také měly vyžadovat, aby prodejci upozornili společnost na jakékoli porušení údajů okamžitě, a společnosti by měly mít uzavřeny smlouvy se společnostmi zabývajícími se kybernetickou bezpečností tak, aby byly schopny okamžitě reagovat v případě, že dojde k narušení bezpečnosti dat.“uvedla studie.

Poradenské společnosti varovaly zavedené hráče ve zdravotnictví, aby si dávali pozor na bezpečnostní standardy nových zákazníků na trhu. „Víme, že právní předpisy o ochraně osobních údajů a zabezpečení se u obchodních partnerů liší.


Některé netradiční zdravotní společnosti a noví účastníci - například společnosti nabízející pacientské portály nebo spotřebitelské aplikace - nejsou vázáni stejnými normami ochrany osobních údajů a bezpečnostních předpisů, které jsou uvedeny v zákoně o přenositelnosti a odpovědnosti za zdravotní pojištění. To může vést k použití osobních údajů, například pro marketingové účely nebo prodej, bez jejich souhlasu, “uvedla zpráva.


Nadcházející rok je významným příslibem pro inovace ve zdravotnictví a digitální transformaci. Jsou zde však také rizika, protože digitální zdravotnická technologie se otevírá a rozšiřuje. Poskytovatelé zdravotní péče a plátci se budou muset ujistit, že mají zavedeny strategie zmírňování rizik v takovém měřítku, aby se mohli vyhnout nákladným narušení údajů a porušování předpisů.


Navzdory tomu, že zdravotnické organizace věří ve své snahy o kybernetickou bezpečnost, zpráva od poskytovatele služeb správy rizik LexisNexis Risk Solutions zjistila, že zdravotnické organizace mají velmi vysokou úroveň důvěry, pokud jde o jejich vnímanou připravenost. Většina z dotázaných však měla paradoxně zavedeny pouze základní metody ověřování uživatelů. Takže dříve, než se odvětví vypořádá s výzvou, která předchází, bude pravděpodobně potřeba provést další kroky k zajištění bezpečnosti dat.

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page